wat betekent topito

wat betekent topito

Het woord “topito” is een verkleinwoord van het Spaanse woord “topo”, dat “mol” betekent. In het Nederlands wordt het woord “topito” gebruikt om een klein, glazen puntje aan te duiden. Dit puntje is een onderdeel van het spel “Wie is de Mol?”. In dit spel moeten de kandidaten topito’s verzamelen om geld of een vrijstelling te winnen.

De topito’s zijn verkrijgbaar in acht kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, zwart en wit. Acht topito’s vormen samen een topo, een ronde schijf. Een topo is waard €2000. Een oranje totopo is waard €2000 of een groepsvrijstelling.

Hoe worden topito’s verzameld?

In de afleveringen van “Wie is de Mol?” kunnen de kandidaten topito’s verdienen door opdrachten te volbrengen. De opdrachten kunnen van alles zijn, zoals een puzzel oplossen, een spel spelen, of een fysieke uitdaging aangaan. De mol kan de kandidaten ook topito’s laten verliezen door opdrachten te saboteren of verkeerde informatie te geven.

Wat zijn topito’s waard?

Een totopo is waard €2000. Een oranje totopo is waard €2000 of een groepsvrijstelling. De groepsvrijstelling is een kaart die de kandidaten kunnen gebruiken om een van hun teamleden te bevrijden van een eliminatiespel.

Waar worden topito’s gebruikt?

Topito’s worden gebruikt om geld of een vrijstelling te winnen. Als de kandidaten aan het einde van het spel meer topito’s hebben dan de mol, dan winnen ze het spel en het geld. Als de kandidaten evenveel topito’s hebben als de mol, dan is er sprake van een gelijke stand. In dat geval wordt er een eliminatiespel gespeeld om te bepalen wie de mol is.

Andere betekenissen van topito

In het Spaans wordt het woord “topito” ook wel gebruikt om een klein kind of een klein dier aan te duiden. In het Nederlands wordt het woord “topito” soms ook gebruikt om een klein, onbeduidend ding aan te duiden.

Voorbeeldzinnen

  • De kandidaten verzamelden alle topito’s en wonnen daarmee €16000.
  • De mol liet de kandidaten een totopo verliezen, waardoor ze de groepsvrijstelling misten.
  • Het topito-spel is een belangrijk onderdeel van “Wie is de Mol?’.

Conclusie

Het woord “topito” is een belangrijk onderdeel van het spel “Wie is de Mol?”. Het is een klein, glazen puntje dat de kandidaten kunnen verzamelen om geld of een vrijstelling te winnen. De mol kan de kandidaten ook topito’s laten verliezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *