Wat is de oude naam van de Noordoostpolder? (9)

De oude naam van de Noordoostpolder is Urkerland. Deze naam werd in 1944 officieel vastgelegd, maar werd in 1948 vervangen door Noordoostpolder. De naam Urkerland verwijst naar het eiland Schokland, dat voor de vervening van de Zuiderzee in de 17e eeuw in de polder lag. De naam Noordoostpolder werd gekozen omdat deze de ligging van de polder in de Noordoosthoek van Nederland het best weergeeft.

De naam Urkerland was niet de enige mogelijke naam voor de polder. Andere suggesties waren Schokkerwaard, Urkerwaard en Nieuw Schokland. De naam Schokkerwaard verwijst naar het eiland Schokland, maar dan naar het deel dat niet in de polder ligt. De naam Urkerwaard is vergelijkbaar met Urkerland. De naam Nieuw Schokland zou een nieuwe start voor het eiland Schokland betekenen.

Uiteindelijk werd de naam Noordoostpolder gekozen omdat deze de ligging van de polder het best weergeeft. De polder ligt in de Noordoosthoek van Nederland, tussen de provincies Overijssel en Flevoland. De naam Urkerland zou de aandacht te veel op het eiland Schokland vestigen, terwijl de naam Nieuw Schokland te optimistisch zou zijn, omdat het onduidelijk was of het eiland ooit weer zou worden bewoond.

De naam Noordoostpolder is inmiddels algemeen bekend en wordt door de meeste mensen als de natuurlijke naam voor de polder beschouwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *