schrijfster harry potter

Joanne Rowling, beter bekend onder haar pennaam J.K. Rowling, is de schrijfster van de Harry Potter-boekenreeks. De boeken zijn wereldwijd meer dan 500 miljoen keer verkocht en zijn vertaald in meer dan 80 talen. Ze zijn ook verfilmd in een reeks van acht succesvolle films.

Rowling werd geboren in Yate, Gloucestershire, Engeland, op 31 juli 1965. Ze studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de Universiteit van Exeter. Na haar afstuderen werkte ze als onderzoeksassistent en tolk. In 1990 verhuisde ze naar Portugal om les te geven in Engels. Daar ontmoette ze haar eerste echtgenoot, Jorge Arantes. In 1993 kregen ze een dochter, Jessica.

In 1991, toen ze nog in Portugal woonde, begon Rowling met het schrijven van de eerste Harry Potter-roman, Harry Potter en de Steen der Wijzen. Ze schreef het boek in cafés, terwijl ze haar dochter in de crèche bracht. Het boek werd gepubliceerd in 1997 en werd meteen een succes. De volgende zes boeken in de serie werden ook bestsellers.

Rowling heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar werk, waaronder de Hugo Award, de Nebula Award en de British Book Awards. Ze is ook benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk.

In 2001 trouwde Rowling met Neil Murray. Ze hebben twee zoons, Mackenzie en David. Rowling woont momenteel in Edinburgh, Schotland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *