bassie en adriaan een schat aan herinneringen

Cryptografie is de studie van het verbergen van informatie door deze te coderen. Het is een oude praktijk die al duizenden jaren wordt gebruikt. Cryptografie wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, waaronder:

 • Militaire communicatie: Cryptografie wordt gebruikt om militaire communicatie te beveiligen tegen vijandelijke afluistering.
 • Financiën: Cryptografie wordt gebruikt om financiële transacties te beveiligen, zoals online bankieren en creditcardbetalingen.
 • Databeveiliging: Cryptografie wordt gebruikt om gegevens op computers en servers te beveiligen.

Er zijn verschillende soorten cryptografie, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Enkele van de meest voorkomende soorten cryptografie zijn:

 • Symmetrische cryptografie: Symmetrische cryptografie gebruikt dezelfde sleutel om de informatie te coderen en decoderen. Dit type cryptografie is relatief eenvoudig te implementeren, maar het vereist dat beide partijen de sleutel delen.
 • Asymmetrische cryptografie: Asymmetrische cryptografie gebruikt twee sleutels, een openbare sleutel en een private sleutel. De openbare sleutel wordt gebruikt om de informatie te coderen, terwijl de private sleutel wordt gebruikt om de informatie te decoderen. Dit type cryptografie is veiliger dan symmetrische cryptografie, omdat de private sleutel niet hoeft te worden gedeeld.

Cryptografie is een belangrijk onderdeel van de informatiebeveiliging. Het helpt om informatie te beschermen tegen onbevoegde toegang, wijziging of verstrekking.

Hier zijn enkele voorbeelden van cryptografische technieken:

 • Transmissies versleutelen: Dit is de meest voorkomende vorm van cryptografie. Het wordt gebruikt om informatie te beschermen die over een open netwerk wordt verzonden, zoals het internet.

 • Data versleutelen op schijven: Dit wordt gebruikt om gegevens op computers en servers te beveiligen tegen onbevoegde toegang.

   

 • E-mail versleutelen: Dit wordt gebruikt om e-mailberichten te beveiligen tegen onbevoegde toegang.

   

Cryptografie is een complex onderwerp met een lange en rijke geschiedenis. Het is een belangrijk onderdeel van de informatiebeveiliging en wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *